HELP IK WORD 18

Wat je allemaal moet regelen als je 18 wordt en welke gevolgen dit heeft voor je ouders

Je denkt dat het leven begint bij 18?

Vrijheid, feestjes, autorijden.... natuurlijk hoort dat er allemaal bij maar weet jij eigenlijk wel wat je allemaal moet regelen zodra je 18 bent?

Wij vertellen het je graag. Ben je straks goed voorbereid op het échte leven!

En ow ja.... onder aan de pagina kun je zien welke financiele gevolgen het voor je ouders heeft als jij 18 wordt. Vertel jij het ze even?

Identiteitsbewijs

Waarschijnlijk heb je dit al. Er zijn 3 manieren om je te identificeren:
* ID-kaart (geldig in EU)
* Paspoort (geldig wereldwijd)
* Rijbewijs (niet te gebruiken bij belstingdienst, nieuwe werkgever, uitkering of inschrijven opleiding)

DigiD

Je hebt je DigiD bijvoorbeeld nodig om je zorgtoeslag aan te vragen maar ook voor je OV-kaart als je een opleiding volgt ( MBO/HBO)

Je DigiD kun je hier aanvragen

Zorgverzekering en Aansprakelijkheidsverzekering

Je kunt er niet zonder! Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Je kunt nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou.  Moet je ze even lief aankijken...

Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag, die je hier kunt aanvragen.

In een aantal gevallen kun je bij je ouders op de polis blijven als het gaat om aansprakelijkheid. Maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je toebrengt aan (spullen van) anderen. En sluit echt een verzekering af hoor! Het is helemaal niet duur en je zult maar per ongeluk met je fiets ergens tegen aan sjeesen....

 

It's all about the money

Geld. Ook zoiets. Je wilt er niet zonder. Zorg daarom dat je een bankrekening hebt. Het makkelijkste is een bank bij je in de buurt zodat je er heen kunt indien je iemand persoonlijk wilt spreken.

Je neemt natuurlijk een bijbaantje zodat je wat extra's kunt verdienen voor al die feestjes en partijen...

Wil je alles weten over geld? Dan surf je hier naar het Nibud

 

Alimentatie

Indien je ouders gescheiden zijn krijgt de verzorgende ouder tot je 18e alimentatie voor jouw levensonderhoud.
Als je 18 wordt is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen maar verbras het niet he?!

Tegemoetkoming scholieren

Zolang je nog op de middelbare school zit kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen (zie onder financiele gevolgen voor ouders)  Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.

Jeugdhulp enzo...

Heb je hulp gehad van jeugdzorg? Dan stopt dit wanneer je 18 bent. Nu zul je wel een gat in de lucht springen maar spring niet te hoog want soms kan het verhipte makkelijk zijn indien je na je 18e nog wat ondersteuning kan krijgen.

Er zijn verschillende instanties die jou kunnen helpen als je dat wilt. Vraag er eens naar bij je huisarts of bij maatschappelijk werk ( en we weten het...het klinkt truttig....)

Yes! Je mag eindelijk stemmen!

We maken er maar wat lol om want wij weten als geen ander dat veel jongeren helemaal niet willen stemmen. Er zijn belangrijker zaken dan politiek toch?

En toch is het goed om te gaan stemmen. Jouw stem kan net het verschil maken. En wanneer je stemt heb je wat ons betreft ook recht om mee te discussieren over al die (saaie?) onderwerpen.

En ach...de meeste verkiezingen vinden plaats om de vier jaar.

Inschrijven voor een woning

Misschien woon je nog wel lekker relaxed bij je ouders maar het kan ook zijn dat je niet kunt wachten totdat je op jezelf kunt.

De wachtlijsten voor een sociale woning liegen er niet om, dus schrijf je in bij een woningbouwvereniging!

PAS OP!

Pas op met online aankopen of het lenen van geld.

Wij zijn wat ouderwets en adviseren alleen geld te lenen voor een huis. De rest? Tja... it's all about the money... dus een bijbaantje en sparen totdat je het kunt betalen!

Lukt het je niet alleen? Hulp nodig?

Mail dan met Aletta of Janet want wij zijn de 18 al lang gepasseerd en kunnen jou praktisch helpen met deze regel-zaken!

INFORMATIE VOOR OUDERS

Houdt je verantwoordelijkheid hier op?

Je kind kan nu zelf abonnementen afsluiten maar ook leningen. Dus toch wel even opletten geblazen en uw kind goed voorlichten over de gevolgen van geld lenen want eventuele aankopen/leninngen  kunnen niet terug gedraaid worden door u.

Je kind is zelf verantwoordelijk voor eventueel gemaakte schulden.

 

Onderhoud

Het houdt niet helemaal op bij 18. Als ouder ben je nog wel onderhoudsplichtig.

Dat wil zeggen dat je nog verantwoordelijk bent voor onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp totdat je kind 21 wordt.

Alimentatie

Vanaf 18 jaar krijgt je kind zelf de alimentatie van de niet verzorgende ouder. Maar wanneer je in goed contact staat met je ex, dan kun je natuurlijk regelen dat het toch via jou blijft gaan.

De alimentatie stopt eerder als je kind financieel zelfstandig is. Iemand is financieel zelfstandig als hij of zij een baan met minimaal het minimumjeugdloon heeft.

Kinderbijslag en Kindgebonden Budget

Ja. Die hakken er financieel behoorlijk in bij de ouders als hun kind 18 wordt.  Het kans soms honderden euro's per maand schelen dus houd hier rekening mee!